Meteen naar de inhoud
Home » Onze werkwijze

Onze werkwijze

Toen ik bij mijn man op de boerderij kwam, kwam ik er al snel achter dat er heel veel fruit was, veel te veel fruit om zelf op te eten voor het bedierf. En eten weg moeten gooien dat vind ik zonde, dat kan ik niet. Zodoende ben ik jam gaan maken, en ik kwam erachter dat het erg lekker werd en leuk is om te doen! Mede door de creativiteit van mijn schoonzus kwamen er steeds meer smaken bij. Inmiddels zijn het al lang niet meer alleen jams maar ook chutneys, siropen en sauzen voor over de yoghurt.

Alle groente en fruit van ons eigen erf is onbespoten. We hebben de luxe dat we niet vast zitten aan dat we een bepaalde opbrengst nodig hebben en bewegen zo mee op wat de natuur ons geeft. Het ene jaar zijn er veel aardbeien maar doen de pruimen het wat minder, het andere jaar zijn het juist de pruimenbomen die overvloedig geven en laten de druiven het afweten, en soms zijn de vogels me –ondanks de netten- voor. We maken dankbaar gebruik van alles wat groeit, en op=op.

De fruitbomen worden deze winter weer aangevuld, in eenzelfde variant ‘oude’ rassen als er stond, een aantal bomen zijn namelijk omgewaaid van ouderdom. Eigenlijk horen fruitbomen in een boomgaard maar bij ons zijn ze langs de oprit gepoot, een heel mooi gezicht in de diverse seizoenen! Dit betekent wel dat we stevige bomen nodig hebben, die goed op zand kunnen groeien. De vruchten van oude rassen hebben een minder fraai uiterlijk, zijn niet altijd beter te bewaren, maar de smaak! Die is niet te evenaren.

En doordat we niet te maken hebben met transport kunnen we de vruchten laten hangen tot ze echt rijp zijn, dat geeft een lekkere volle smaak. Ook dat proef je terug in de jam en chutney.

Jam

Onze jam word gemaakt van fruit, véél fruit, wat suiker voor de houdbaarheid en geleipoeder. De verhouding is minimaal 70% fruit, heel wat meer dan in de gemiddelde jam uit de winkel, en dat proef je!

Dit zijn de smaken die we maken, maar de voorraad is helemaal afhankelijk van wat de natuur ons brengt en wisselt dus ook per jaar:
Aardbeien
Aardbei-Rabarber
Appel met rum-rozijnen
Braam
Braam-Appel
Braam met steranijs
Courgette met Sinaasappel
Frambozen
Harlequin (Aardbei met Kruisbes)
Kersen met kruidenbitter (De enige jam die we maken van vruchten die niet van ons eigen erf komen, we hebben helaas geen kersen, maar ik vind ‘m zelf zo lekker…)
Kruisbessen
Peren met walnoten
Pruimen
Pruimen met bruin bier
Pruimen met kruiden
Zwarte & Witte bessen met port

Chutney

Chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. In India wordt chutney bij de maaltijd geserveerd zoals men hier mosterd, piccalilly of ketchup als extraatjes beschouwt. Heerlijk bij bijvoorbeeld kerriegerechten, vlees, gourmet, barbecue, fondue, rijstgerechten en op brood.

Een gewone boterham met kaas wordt met een schepje chutney een bijzonder hapje. Maar chutney kan ook gebruikt worden als smaakmaker in soepen en sauzen of bij onder meer pasta’s, vlees- en visgerechten en stamppotten. Ook bij de barbecue is chutney als saus erg lekker.

Chutney is, ook geopend, lang houdbaar, bewaar het koel, in de koelkast of kelder. Het een tijdje laten staan bevordert de smaak.

Onze smaken:
Bieten
Courgette
Courgette in het zoetzuur
Pompoen in het zoetzuur
Pruimen
Rabarber