Workshop kaas maken

Workshop kaas maken

Op zaterdag 23 oktober laat de Kaasbaas op onze boerderij op de Stoutenburgerlaan 3 in Stoutenburg zien hoe van de melk van onze koeien kaas wordt gemaakt. Door het raam bij de mobiele kaasbaas kijken we wat Sylvester en Laura toch allemaal aan het doen zijn, om de kaas te maken. Via een walkie talkie kunnen we vragen stellen en zelf heb ik natuurlijk ook heel veel te vertellen en ga ik je bovendien laten zien hoe ik roomkaas maak.

We verdelen de dag in vier tijdsdelen van anderhalf uur. Iedere blok heeft zijn eigen werkzaamheden, maar het hele verhaal wordt verteld. Ook gaan we onze eigen roomkaas maken. En natuurlijk staat mijn jam en chutney te koop. Zo kun je – natuurlijk bij het genot van een kopje koffie, thee of limonade – zien hoe kaasmaken in zijn werk gaat.

Tijdsdeel 1: 08.00 – 09.30 uur Van melk naar stremsel
De melk wordt rechtstreeks naar de kaastobbe gepompt, dan wordt deze aangezuurd en gestremd. Extra spannend:
de boer is nog aan het melken, want de warme melk die net bij de koe vandaan komt, wordt gebruikt. Een kijkje in de stal hoort dus ook bij de mogelijkheid. Prijs €7,50 per persoon.

Tijdsdeel 2: 09.30 – 11.00 uur Van stremsel naar wrongel
De gestremde melk wordt tot wrongel gesneden. In dit blok is het in het melk- en tanklokaal weer rustig, maar de kalfjes krijgen hun eten. Ook hierbij kijken behoort bij de mogelijkheid. Prijs €7,50 per persoon.

Tijdsdeel 3: 11.00-12.30 uur De wrongel in de vaten
De vaten voor de kaas worden gevuld met de wrongel en deze vaten komen onder pers te staan. de boer en boerin staan klaar om vragen over de boerderij en de bedrijfsvoering te beantwoorden. Prijs €5,00 per persoon.

Tijdsdeel 4: 13.00-14.30 uur De kaas onder de pers
Het laatste stukje van het kaasmaken komt in zicht. De vaten staan echt onder de pers en je kunt een kijkje nemen in de mobiele wagen om achter een scherm uitleg te krijgen van de kaasbaas en kaasbazin. Prijs €5,00 per persoon.

Om te zorgen dat iedereen veel van het kaas maken mee kan maken, is er plek voor ongeveer tien volwassenen en tien kinderen per tijdsdeel.

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp